Ontdeklab

Sinds 2017 beschikt de Nutsschool over een Ontdeklab.

De wereld verandert in hoog tempo en het onderwijs verandert mee. Onze school bereidt kinderen voor op het leven in een wereld waarvan wij nu nog niet weten hoe die eruit ziet. Daarom speelt de Nutsschool in op de 21e eeuwse vaardigheden en laten we de kinderen ontdekkend leren en kennis maken met moderne middelen en nieuwe technologie.

Middels de 21e eeuwse vaardigheden willen we het eigenaarschap bij kinderen vergroten door het ontdekkend, onderzoekend en ontwerpend leren te stimuleren. We leren kinderen werken met nieuwe technische materialen in een omgeving waarin ze zelf mogen creëren en produceren (maker education) en waar ze vaardiger worden om in logische stapjes te denken (computational thinking). Door samen te werken, keuzes te maken in het ontwikkelproces en hierop te reflecteren, leren zij hoe ze hun doel kunnen bereiken. Om deze doelstellingen te realiseren hebben we een ontdeklab opgezet.

Het Ontdeklab is een plek waar alle leerlingen met plezier en naar hartenlust kunnen ontdekken en experimenteren, onderzoeken en innoveren, programmeren en inspireren, bouwen en creëren. De lessen worden door onze techniekleraar verzorgd in het mooie nieuwe lokaal.

De leerlingen gaan hier zeer gemotiveerd mee aan de gang en steken er veel van op.

Aanbod ontdeklab

 

Groep 8

De leerlingen van groep 8 gaan in dit schooljaar aan de slag met VR-Anne Frankhuis, technisch Lego, 3D-software en programmeren van computers. Ook maken de kinderen een brug met ijsstokjes, een bewegend robotje en een knikkerbaan.

Daarnaast zijn er lessen over Archimedes, Volta en Einstein.

Groep 7

De leerlingen van groep 7 gaan in dit schooljaar aan de slag met VR-streetview, technisch Lego, 3D-software en programmeren van computers. Ook maken de kinderen een katapult, een Nasa vliegtuigje en een animatiefilm.

Daarnaast zijn er lessen over gezichtsbedrog, Newton en doen de leerlingen proefjes.

Groep 6

De leerlingen van groep 6 gaan in dit schooljaar aan de slag met VR-kennismaking, technisch Lego, en microscoop en AR. Ook maken de kinderen een elektrisch circuit, foto’s m.b.v. het groene scherm en een grote knikkerbaan.

Daarnaast zijn er lessen over Thomas Edison, geluid en Galileo.

Groep 5

De leerlingen van groep 5 gaan in dit schooljaar aan de slag met de VR-bril, een programmeerbare trein, technisch Lego en programmeren van robots. Ook maken de kinderen een toren van Kapla, foto’s m.b.v. het groene scherm en een knikkerbaan.

Daarnaast zijn er lessen over ruimtevaart, zonne-energie en doen de leerlingen proefjes.

Groep 4

De leerlingen van groep 4 gaan in dit schooljaar aan de slag met magneten, technisch Lego, een programmeerbare treinbaan en programmeren van computers. Ook maken de kinderen foto’s met m.b.v. het groene scherm, een spel met magneten en een stopmotion animatie.

Daarnaast zijn er lessen over Leonardo da Vinci, Warmte en Geluid.

Groep 3

De leerlingen van groep 3 gaan in dit schooljaar aan de slag met VR-filmpjes, hologrammen, AR-tekeningen en met een microscoop. Ook maken de kinderen foto’s m.b.v. een green screen, een dierentuin met Lego, een bewegend robotje en een knikkerbaan.

Daarnaast doen de leerlingen proefjes met ballonnen, magneten en met Cola.